Dakkapel renoveren

Ben je van plan om je dakkapel te renoveren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je op deze website op de juiste plaats. Een dakkapel renovatie is een slimme investering om je woning te verbeteren zonder direct een nieuwe dakkapel te plaatsen. Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over een dakkapel renovatie. Zo lees je wanneer renovatie nodig is, welke mogelijkheden je hebt en wat de kosten kunnen zijn. Ook leggen we uit hoe je eenvoudig prijzen kunt vergelijken en de juiste specialist kiest. Lees verder en ontdek alle opties voor het renoveren van jouw dakkapel!

Vraag offertes aan

Wanneer een dakkapel renoveren?

Denk je erover na om jouw dakkapel te renoveren, maar weet je niet precies of jouw dakkapel echt toe is aan een renovatie? Er zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat jouw dakkapel wel een opknapbeurt kan gebruiken. Zie je bijvoorbeeld houtrot in de kozijnen, bladderende verf, of scheuren in de bekleding? Dit kan wijzen op veroudering of schade. Ook lekkages of tocht zijn veelvoorkomende problemen die renovatie noodzakelijk maken. Daarnaast kan een renovatie slim zijn als de isolatie verouderd is. Twijfel je of een renovatie nodig is? Laat je dakkapel dan inspecteren door een specialist.

Voordelen van dakkapel renovatie

Een dakkapel renovatie is een slimme keuze wanneer je huidige dakkapel toe is aan vernieuwing. Het geeft je woning een frisse uitstraling zonder dat je direct een volledig nieuwe dakkapel hoeft te plaatsen. Of je nu kiest voor het vernieuwen van de afwerking of het vervangen van bepaalde onderdelen, een renovatie zorgt ervoor dat je dakkapel weer jaren meegaat. We vertellen je meer over de voordelen van een dakkapel renovatie.

ontvang Geheel vrijblijvend offertes van dakkapelspecialisten

Goedkoper dan dakkapel vervangen

Het renoveren van je dakkapel is vaak een voordeliger alternatief dan volledige vervanging. De prijzen van nieuwe dakkapellen liggen al gauw tussen € 3.500,- voor een houten model en € 9.000,- voor een zinken variant. Renovatie daarentegen kost minder. De exacte prijs is afhankelijk van de staat van je huidige dakkapel en de benodigde werkzaamheden.

Nieuwe uitstraling

Het renoveren van je dakkapel geeft je woning een frisse, nieuwe uitstraling. Door bijvoorbeeld de buitenkant te vernieuwen of de kozijnen te vervangen, oogt je huis weer modern en verzorgd. Kies bijvoorbeeld voor onderhoudsarme materialen die niet geschilderd hoeven te worden, wat ervoor zorgt dat je in de toekomst minder onderhoud hoeft te plegen. Een opgeknapte dakkapel geeft niet alleen een nieuwe uitstraling, maar kan ook de waarde van je woning verhogen.

Dakkapel renovatie

Optie om je dakkapel af te werken met een nieuw materiaal

Bij het renoveren van je dakkapel kun je ervoor kiezen om de houten onderdelen te vervangen door andere materialen, zoals kunststof, zink of aluminium. Deze materialen zijn onderhoudsarm en hoeven niet geschilderd te worden, in tegenstelling tot hout. Hierdoor bespaar je tijd en kosten op onderhoud. Daarnaast zijn deze materialen beter bestand tegen weersinvloeden, zoals regen en zonlicht.

Dakkapel renoveren of vervangen?

Twijfel je tussen het renoveren of vervangen van je dakkapel? Wat de beste optie is, is afhankelijk van de staat van je huidige dakkapel. Renovatie is vaak een goede optie als de constructie nog stevig is, maar bepaalde onderdelen, zoals de kozijnen, bekleding of isolatie, verouderd of beschadigd zijn. Het vervangen van deze onderdelen kan je dakkapel weer als nieuw maken en kosten besparen.

Is de schade ernstiger? Zit er bijvoorbeeld houtrot in de constructie of heb je last van grote lekkages? Dan is het vervangen van de dakkapel vaak de beste keuze. Ook als je meer ruimte en licht wilt creëren, is een grotere, nieuwe dakkapel een slimme keuze.

Dakkapel renovatie: wat zijn de mogelijkheden?

Een dakkapel renovatie biedt je de kans om je dakkapel weer helemaal op te knappen. Of je nu de isolatie van je dakkapel wilt verbeteren, de buitenkant wilt vernieuwen of enkele onderdelen wilt vervangen, de mogelijkheden zijn eindeloos. We vertellen je meer over de mogelijkheden die je hebt tijdens een dakkapel renovatie.

Dakkapel (opnieuw) isoleren

Tijdens een dakkapel renovatie is het mogelijk om jouw dakkapel (opnieuw) te laten isoleren. Goede isolatie voorkomt warmteverlies in de winter en houdt je woning koeler in de zomer. Hierdoor bespaar je op energiekosten en verhoog je het wooncomfort. Tijdens het isoleren wordt de binnenbekleding van de dakkapel weggehaald om toegang te krijgen tot de bestaande isolatie. Vervolgens wordt de oude of beschadigde isolatie verwijderd en vervangen door nieuw, hoogwaardig isolatiemateriaal. Na het aanbrengen van de nieuwe isolatie wordt de binnenzijde opnieuw afgewerkt.

Nieuwe bekleding

Het vernieuwen van de bekleding van je dakkapel tijdens een renovatie geeft je woning een frisse uitstraling en beschermt de constructie tegen weersinvloeden. Oude of beschadigde materialen worden verwijderd en vervangen door nieuwe bekleding. Het vernieuwen van de bekleding voorkomt problemen zoals houtrot en lekkages en verhoogt de levensduur van je dakkapel.

Nieuwe ramen en kozijnen plaatsen

Het plaatsen van nieuwe ramen en kozijnen in je dakkapel tijdens een renovatie zorgt voor betere isolatie. Oude kozijnen worden vervangen en er wordt nieuw glas geplaatst.

Bij het kiezen van glas zijn er verschillende opties:

  • Dubbel glas: biedt basisisolatie en isoleert beter dan enkel glas.
  • HR++ glas: hoogrendementsglas met uitstekende isolatiewaarden, wat resulteert in lagere energiekosten.
  • HR+++ glas (triple glas): bestaat uit drie glaslagen en biedt de hoogste isolatiewaarde, maar is duurder en zwaarder.

Het vervangen van ramen en kozijnen vermindert tocht en warmteverlies, waardoor je bespaart op je energierekening. Daarnaast kun je doordat je woning beter geïsoleerd is een hoger energielabel krijgen, waardoor de waarde van je woning stijgt.

Dakkapel vervangen

Boeiboorden en zijwangen vernieuwen

Boeiboorden en zijwangen zijn belangrijke onderdelen van je dakkapel. Met boeiboorden wordt de afwerking van de dakranden bedoeld. Het woord zijwangen zegt het misschien al, maar hier wordt de bekleding van de zijkanten van de dakkapel mee bedoeld. Bij renovatie worden versleten boeiboorden en zijwangen verwijderd en vervangen. Om deze onderdelen te vernieuwen moet de oude bekleding eerst gedemonteerd worden. Vervolgens wordt de onderliggende constructie geïnspecteerd op gebreken. Tot slot worden nieuwe boeiboorden en zijwangen geplaatst.

Loodslabben vernieuwen

Loodslabben zijn flexibele stroken lood die zorgen dat de aansluiting tussen je dakkapel en het dak waterdicht is. Bij renovatie worden versleten of beschadigde loodslabben vervangen om lekkages te voorkomen. De oude loodslabben worden verwijderd, het onderliggende oppervlak wordt verwijderd en vervolgens worden nieuwe loodslabben geplaatst. De nieuwe loodslabben worden stevig vastgezet en de aansluitingen worden zorgvuldig afgewerkt om een optimale waterdichtheid te garanderen. Het is belangrijk om loodslabben op tijd te vernieuwen om vochtproblemen te voorkomen.

Dakbedekking vervangen

Tot slot kan tijdens een dakkapel renovatie ook de dakbedekking vervangen worden. Dit is belangrijk om lekkages en vochtproblemen te voorkomen. Oude materialen, zoals versleten bitumen of beschadigd EPDM, worden verwijderd. Vervolgens wordt het dakoppervlak gereinigd en gecontroleerd op eventuele schade. Daarna wordt nieuwe dakbedekking aangebracht en worden de randen en aansluitingen goed afgedicht.

Welke materialen kun je gebruiken bij een dakkapel renovatie?

Bij een dakkapel renovatie is het materiaal een belangrijke keuze. Het juiste materiaal verbetert niet alleen de uitstraling van je dakkapel, maar kan ook zorgen voor een langere levensduur en minder onderhoud. Afhankelijk van je wensen en budget zijn er verschillende materialen beschikbaar. Welke materialen dat zijn, vertellen we je in de volgende kopjes.

Zoek je een dakkapellenspecialist voor het renoveren van een dakkapel?

Vraag offertes aan

Geheel vrijblijvend zonder verdere verplichtingen

Kunststof


Een populair materiaal voor het afwerken van een dakkapel is kunststof. Dit materiaal is onderhoudsarm; het hoeft niet geschilderd te worden en is gemakkelijk schoon te maken. Daarnaast heeft kunststof goede isolerende eigenschappen, wat je woning energiezuiniger maakt. Een populaire keuze voor kunststof gevelbekleding is Keralit. Keralit-panelen zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof met een uv-bestendige toplaag, waardoor ze kleurvast en ongevoelig voor schimmels en bacteriën zijn. Bovendien trekken ze niet krom onder invloed van vocht of warmte. De reden dat kunststof zo’n populaire optie voor dakkapel bekleding is, is de lange levensduur van dit materiaal. Een kunststof dakkapel kan wel 50 jaar meegaan.

Hout

Hout is een andere veelgekozen optie bij het renoveren van een dakkapel. Het is flexibel en eenvoudig op maat te maken, waardoor je dakkapel volledig aan je wensen kan worden aangepast. Bovendien zijn eventuele beschadigingen bij een houten dakkapel relatief eenvoudig te repareren. Daarnaast is hout gemakkelijk te schilderen, zodat je de kleur kunt veranderen wanneer je maar wilt. Wanneer een houten dakkapel goed wordt onderhouden, gaat deze ongeveer 25 jaar mee.

Aluminium

Kiezen voor aluminium bij de renovatie van je dakkapel biedt meerdere voordelen. Zo is het materiaal bestand tegen diverse weersomstandigheden, waardoor het een lange levensduur heeft van meer dan 50 jaar. Bovendien is aluminium onderhoudsarm. Regelmatig schoonmaken is voldoende om je dakkapel in optimale staat te houden. Een ander pluspunt is dat aluminium een hoge isolatiewaarde heeft. Daarnaast is dit materiaal volledig recyclebaar, wat het ook nog eens een milieuvriendelijke keuze maakt.

Zink

Tot slot kun je er ook voor kiezen om je dakkapel te bekleden met zink. Dit is een hoogwaardig materiaal met een lange levensduur van ongeveer 80 jaar. Het is volledig recyclebaar en vereist minimaal onderhoud. Daarnaast is zink waterdicht en bestand tegen diverse weersomstandigheden, waardoor het je dakkapel optimaal beschermt. Het is wel goed om te vermelden dat de kosten voor zink hoger zijn dan bij andere materialen. Daar staat wel tegenover dat het langer meegaat en weinig onderhoud vereist.

Hoelang duurt een dakkapel renovatie?

Hoelang een dakkapel renovatie duurt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de werkzaamheden. Kleine reparaties, zoals het vervangen van loodslabben of boeiboorden, kunnen vaak binnen één dag worden afgerond. Uitgebreidere renovaties, zoals het vernieuwen van de dakbedekking of het plaatsen van nieuwe kozijnen, duren vaak langer. Andere factoren die de duur van de renovatie beïnvloeden, zijn de staat van de dakkapel, de gekozen materialen en de complexiteit van de renovatie.

Wat zijn de kosten van een dakkapel renovatie?

De kosten voor een dakkapel renovatie worden beïnvloed door meerdere factoren. Gemiddeld liggen de prijzen tussen € 650,- en € 4.000,- voor een dakkapel van 1,5 bij 2,5 meter. Het vervangen van boeiboorden kost ongeveer € 900,-, terwijl het vernieuwen van de dakbedekking tussen de € 50,- en € 100,- per vierkante meter ligt. Wil je weten wat het renoveren van een dakkapel jou precies gaat kosten? Vraag dan offertes aan en krijg een nauwkeurige inschatting van de kosten.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een dakkapel renovatie?

Bij het plannen van een dakkapel renovatie is het belangrijk om te weten wat invloed heeft op de uiteindelijke kosten. Enkele prijsbepalende factoren zijn het type renovatie dat nodig is, de afmetingen van je dakkapel en de materialen die je kiest. Ook eventuele vergunningen en de arbeidskosten kunnen invloed hebben op de uiteindelijke prijs. We vertellen je graag meer over de verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van jouw dakkapel renovatie.

Dakkapel renovatie kosten

Type renovatie

Allereerst heeft het type renovatie een grote invloed op de kosten van een dakkapel renovatie. Kleine aanpassingen, zoals het vervangen van loodslabben of boeiboorden, zijn vaak relatief betaalbaar. Grotere renovaties, zoals het compleet vernieuwen van de dakbedekking of het plaatsen van nieuwe kozijnen, brengen hogere kosten met zich mee. Ook de staat van de huidige dakkapel speelt een rol: een dakkapel met ernstige schade vraagt om meer werk en materialen dan een dakkapel in redelijke staat.

Afmetingen van de dakkapel

De afmetingen van je dakkapel spelen een grote rol bij het bepalen van de kosten van een renovatie. Hoe groter de dakkapel, hoe meer materialen en arbeidsuren er nodig zijn. Een kleine dakkapel vraagt minder werk dan een grotere. Ook het oppervlak van de binnenzijde kan van invloed zijn, bijvoorbeeld als isolatie of afwerking vernieuwd moet worden. Door vooraf de afmetingen van je dakkapel te bespreken met een vakman, kun je een betere inschatting krijgen van de verwachte kosten.

Gebruikte materialen

Ook de keuze voor materialen heeft een grote invloed op de kosten van een dakkapel renovatie. Materialen zoals kunststof, hout, aluminium of zink verschillen sterk in prijs. Kunststof is het voordeligste materiaal en daarna komt hout. Materialen als aluminium en zink zijn prijziger, maar daar staat tegenover dat deze materialen langer meegaan. Ook de kwaliteit van de materialen speelt een rol: hoogwaardig isolatiemateriaal of duurzame dakbedekking zijn duurder dan standaard materialen.

Eventuele vergunningen

Kosten voor eventuele vergunningen kunnen de prijs van een dakkapel renovatie beïnvloeden. In veel gevallen heb je geen vergunning nodig, maar wanneer je renovatieplannen de constructie of de huidige uitstraling aan de voorzijde van je woning veranderen, zul je toch een vergunning aan moeten vragen. De kosten voor een vergunning verschillen per gemeente. Daarnaast moet je rekening houden met de tijd die het kost om een vergunning aan te vragen. Zorg ervoor dat je vooraf controleert of een vergunning nodig is om vertragingen te voorkomen. Wilt u weten of u een vergunning nodig heeft? Doe dan de vergunningscheck van de overheid!

Arbeidskosten

Tot slot vormen arbeidskosten een belangrijk deel van de prijs bij een dakkapel renovatie. Hoe complexer de werkzaamheden, hoe meer tijd een vakman nodig heeft. Dit leidt logischerwijs tot hogere kosten. Ook de bereikbaarheid van je dakkapel speelt een rol: moeilijk toegankelijke dakkapellen kunnen extra tijd en speciale apparatuur vereisen. Het uurtarief van een vakman varieert en ligt doorgaans tussen de € 40,- en € 60,-. Door meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken, krijg je een goed inzicht in de arbeidskosten.

Net buiten Winschoten

Dakkapel renoveren met keralit

Voorbeeld van een zinken dakkapel

Een zinken dakkapel is weer helemaal terug van weggeweest en zie je steeds meer op de Nederlandse daken.

Richtprijs vanaf € 9.000,-

Regio Haarlem

Renovatie dakkapel

Voorbeeld van een houten dakkapel

Een houten dakkapel is kostentechnisch vaak iets goedkoper dan andere materialen en kan vaak prefab in de fabriek al gemaakt worden.

Richtprijs vanaf € 3.500,-

omgeving Rotterdam

Dakkapel renoveren met kunststof

Voorbeeld van een kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel is iets duurder dan de houten variant, maar vergt geen onderhoud. Veel gekozen bij nieuwbouwprojecten.

Richtprijs vanaf € 4.200,-

Vergelijk prijzen van dakkapel specialisten!

Wil je je dakkapel laten renoveren en zeker weten dat je niet te veel betaalt? Via onze website kun je eenvoudig offertes aanvragen bij meerdere dakkapelspecialisten. Door offertes met elkaar te vergelijken, krijg je niet alleen inzicht in de kosten, maar ook in wat verschillende aanbieders te bieden hebben. Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast. Vraag offertes aan en vind de ideale specialist voor jouw dakkapel renovatie.

Vergelijk prijzen
Bestaande dakkapel renoveren